4gamers.be

The Last of Us

Door YoniVL, 05-06-2013 16:00

The Last of Us grijpt je bij de keel


Wie bij Naughty Dog werkt, die weet dat de lat hoog ligt, heel hoog. Toch slagen ze er telkens in om de hoge verwachtingen in te lossen en dat nu toch al sinds de eerste Crash Bandicoot in 1996. In 2013 proberen ze het een laatste keer waar te maken op de PS3. The Last of Us is dus toch een beetje de afsluiter van een glansrijke periode voor Naughty Dog op een console die ze mee hebben groot gemaakt. Gelukkig sluiten ze de feestelijkheden af met flink wat vuurwerk.

We zitten twintig jaar na de uitbraak van een giftige schimmel, die mensen omvormt tot moordmachines zonder enige vorm van controle. De infected hebben de mensheid teruggedreven naar enkele quarantinezones, waar ze moeten vechten om te overleven. De wereld is in verval, overal heerst er chaos en niemand heeft een oplossing. Het einde van de mensheid lijkt nabij.

The Last of Us screenshot

Het is dan dat we Joel leren kennen. Een norse, al wat oudere man, die in de beginperiode van de pandemie alles is kwijtgeraakt wat hem lief was. Zijn enige doel in het leven is nog overleven. Joel is een smokkelaar, die – zo leren we later in het verhaal – ook wel al enkele duistere zaakjes op zijn palmares heeft staan. Het is zo dat een groepering, genaamd de Fireflies, met hem in contact komt. Zij hebben een opdracht voor hem, eentje die van levensbelang is voor de hele mensheid. Hij moet een meisje, genaamd Ellie, veilig en wel naar een andere afdeling van de Fireflies brengen. Joel is terughoudend, maar begint toch aan een avontuur dat zijn leven en dat van Ellie drastisch zal veranderen.

Het verhaal van The Last of Us draait niet om schimmelzombies. Zij zijn de achtergrond voor het verhaal van Ellie en Joel. Het is wat hen drijft, maar uiteindelijk draait het om veel meer. The Last of Us toont ons hoe de relatie tussen een jong meisje dat met veel verbazing en romantiek kijkt naar een wereld die ze enkel kent uit boeken en een oudere man die de hoop voor een groot deel verloren heeft, kan evolueren naar iets wat veel weg heeft van de liefde tussen vader en dochter.

The Last of Us screenshot

Die historie wordt in The Last of Us heel mooi verteld, zonder ooit te overhaasten. Er zitten sprongen in het verhaal, maar nooit zal je het gevoel krijgen dat je een stuk van hun evolutie hebt gemist. Vooral trage spelers zullen het volledige verhaal leren kennen, want vaak moet je het gesprek met Ellie echt aangaan tijdens het spelen. Doe je dat niet, dan gaat het allemaal wat sneller, maar dan mis je ook stukjes die het spel meer diepgang geven. Het verhaal van Joel en Ellie wordt door Naughty Dog op een mooie manier te berde gebracht en de studio verdient een applausje voor de manier waarop ze een game met slechts twee personages – met hier en daar een bijrolletje – toch zoveel diepgang hebben kunnen geven.

Veel van de kracht zit hem in de temporisering. The Last of Us durft het tempo danig te vertragen, om zo een verhaal te kunnen vertellen. Het heeft daar geen honderd filmpjes voor nodig, maar maakt mooi gebruik van rustige momenten in de gameplay. Soms gebeurt er bijna twintig minuten niets. Die tijd gebruik je om een beetje te exploreren, tot er plots weer enkele vijanden voor je neus staan en het tijd is voor het echte werk.

The Last of Us screenshot

Dat exploreren is niet enkel leuk om het verhaal volledig mee te krijgen, het is ook broodnodig. In de wereld van Joel en Ellie moet er spaarzaam omgesprongen worden met materialen. Je zal dus steeds op zoek zijn naar kogels en andere benodigdheden. Je moet ook niet verwachten dat je een immense voorraad kan aanleggen. Van elk product (buiten kogels) kan je er maar drie tegelijk in je rugzak steken. Daarna zal je ze moeten gebruiken om iets te maken. Dat klinkt simpel, maar een aantal zaken gebruiken dezelfde grondstoffen, waardoor je soms goed moet nadenken over wat je in elkaar steekt. Maak je nog een extra health kit of brouw je toch maar een Molotovcocktail? Slimme spelers zullen wel nooit zonder voorraden vallen. Gamers die er met getrokken pistool invliegen, die zouden echter wel eens voor een probleem kunnen komen te staan.

Health kits zijn trouwens heel belangrijk, want Joel heeft geen regeneratie. Je zal er dus steeds eentje op zak moeten hebben. Hoop ook maar niet dat je tijdens een vuurgevecht even op pauze kan duwen om er eentje in elkaar te steken. Alles gebeurt in-game en een health kit maken en gebruiken kost je dus tijd, tijd die je vaak niet hebt.

Reacties

Reageren

Alvorens je een reactie kan plaatsen, moet je eerst even inloggen of registreren. Heb je al een 4Gamers- of 4Tech-account? Log dan gewoon in, want beide sites gebruiken dezelfde account. Makkelijk toch?

Ik heb nog geen account

Registreren kan in minder dan 3 minuten! Klik hier om je te registreren.

Inloggen of registreren met een sociaal netwerk? Dat kan ook!

Inloggen met Steam

De inhoud van deze website is gelicentieerd onder een 'Attribution - Noncommercial - No Derivative Works 2.0' Licentie. 4Gamers maakt deel uit van de 4Entertainment bvba. Copyright 2011 - 2020 door 4Entertainment bvba.