4gamers.be

Kingdom Hearts HD 1.5 ReMIX

Door Vancha, 25-09-2013 00:10

Drie games op een hoopje in Kingdom Hearts HD 1.5 ReMIX


Als we even terug in de tijd kijken, dan vonden we de aankondiging van Square in 2002 om Final Fantasy en Disney te mengen een nogal vreemde beslissing. Al snel sloeg deze nieuwe franchise echter om van vreemd naar geliefd en toen had de uitgever er met Kingdom Hearts weer een pareltje bij. Elf jaar later zijn er al twee hoofddelen en verschillende spin-offs uitgekomen en als je niet quasi ieder toestel bezit, ben je in mum van tijd de kluts kwijt wat het verhaal betreft. Gelukkig voor ons besliste Square Enix nu om - met het aankomende derde deel - een compilatie te maken met de eerste drie verhalen chronologisch verpakt en in een nieuw jasje gestoken. Tijd dus om voor eens en altijd alles uit te pluizen wat het complexe verhaal te bieden heeft.

Voor diegenen die het nog niet wisten: Kingdom Hearts HD 1.5 ReMIX bevat de eerste Kingdom Hearts Final Mix (die alleen in Japan verscheen), de game RE: Chain of Memories (de PS2-versie van de GBA game, ook niet bij ons uitgekomen) en een drie uur durende film inclusief synopsis van de DS-game Kingdom Hearts: 358/2 Days. Elk van deze games zijn herwerkt naar HD en ook de ingame cutscenes zijn scherper en in breedbeeld overgebracht.

Kingdom Hearts HD 1.5 ReMIX screenshot

Als je met de eerste Kingdom Hearts begint, zie je goed dat de reeks zijn inspiratie bij zowel Disney als Final Fantasy heeft gehaald. Je begint als de jongen Sora op een eilandje samen met zijn vrienden Kairi en Riku. Daarnaast leven er ook Selphie (van Final Fantasy VII), Wakka en Tidus (beide van Final Fantasy X). De droom van Sora is om een vlot te bouwen en de grootse wereld te gaan verkennen, maar net voor ze kunnen vertrekken komen de Heartless toe en zuigen ze Kairi en Riku op in een zwart gat. Aan jou dan maar om hen te gaan zoeken en zo begint je avontuur in een magisch universum vol verschillende werelden.

Tijdens je reis word je vergezeld door Donald Duck en Goofy, die beiden op zoek zijn naar Koning Mickey. Die is dan weer op zoek naar een oplossing om de Heartless uit te schakelen en onderweg zul je elkaar moeten helpen tijdens je reizen door verschillende Disneywerelden zoals Wonderland, Agrabah of het Colosseum van Hercules. Ook andere Final Fantasy-figuren kom je tegen, maar welke zul je zelf moeten ondervinden. Net zoals het origineel is de combat nog steeds actiegedreven en moet je zelf slaan, magie gebruiken en ontwijken. Het origineel had echter soms problemen met het springwerk en de camera en dat is nu helaas niet veel beter. De camera is nu bestuurbaar met je controlstick in plaats van schouderknoppen en dat maakt het al wat beter, maar het targetsysteem zorgt ervoor dat je beeld toch nog heen en weer gesmeten kan worden.

Kingdom Hearts HD 1.5 ReMIX screenshot Kingdom Hearts HD 1.5 ReMIX screenshot

Chain of Memories, het tweede deel in de reeks, draait net als het origineel nog steeds rond een kaartsysteem om te vechten. Alles gebeurt nog steeds in actievolle gevechten, maar in deze game heb je speciale kaarten nodig om sterke aanvallen of spreuken te gebruiken. Je krijgt een deck kaarten die je ook zelf kan samenstellen en door één of meerdere kaarten gelijktijdig te gebruiken kun je de zwaktes van je vijanden uitbuiten en sneller winnen. Wisselen tussen je kaarten is wel even wennen, aangezien het spel niet stilstaat om te kiezen, maar zorg je voor een goede line-up, dan ben je voor je het weet verder naar de volgende wereld.

De kamers die je betreedt spelen zich allemaal in het geheugen van Sora af. Hoe het er precies uitziet, hangt ook af van welke kaarten je bij je hebt en ook om sommige deuren te unlocken zul je soms een speciale kaart moeten vinden. Het is allemaal even wennen, maar al snel krijg je een vrij unieke ervaring voorgeschoteld. Aangezien alles zich in de hersenpan van Sora afspeelt, lijken de decors wel goed op die uit de eerste Kingdom Hearts. Direct ermee beginnen na het uitspelen van het eerste deel kan dus wat repetitief overkomen.

Kingdom Hearts HD 1.5 ReMIX screenshot

Als laatste hebben we nog 358/2 Days. Deze is helaas niet te spelen, maar werd door velen al als de meest oninteressante game bekroond aangezien het weinig met Disney en Final Fantasy te maken had en ook doorgaans traag vooruitging qua verhaal. Alle filmpjes uit deze game zijn voor jou in HD overgebracht en ook de missies kun je allemaal doorlezen. Zo kom je nog steeds alles te weten in iets meer dan drie uur. Dat de game niet volledig speelbaar is, was allicht omdat de ontwikkelaar veel werk zou hebben om alles van de DS over te brengen op een nieuwe engine.

Al bij al zijn alle games goed overgezet naar HD en op een disc gebracht. Het brengt de speler op de hoogte van wat er allemaal gebeurd is tot het punt voor Kingdom Hearts 2 en dit zonder dat je hier verschillende apparaten voor moet aankopen. Hopelijk komt Kingdom Hearts 2.5 HD er ook snel aan, want we zouden ons graag nog even willen bezighouden met de avonturen tussen deze game en Kingdom Hearts 3.

Conclusie

Kingdom Hearts 1.5 HD ReMIX is een perfecte compilatie voor de fans en een leuke verwelkoming voor de nieuwe speler. Alles ziet er nog steeds indrukwekkend en haarscherp uit en al konden de controls nog iets beter bijgeschaafd worden, toch zul je hier vele tientallen uren plezier aan beleven.

Positief

  • Het verhaal wordt duidelijk
  • Alles haarscherp en nog steeds indrukwekkend
  • Disney + Final Fantasy
Score
80/100

Negatief

  • 358/2 geen volledige game
  • Camera en springwerk kon toch nog iets beter
Grafisch
82%
Geluid
78%
Fun
85%
Gameplay
75%

Reacties

Reageren

Alvorens je een reactie kan plaatsen, moet je eerst even inloggen of registreren. Heb je al een 4Gamers- of 4Tech-account? Log dan gewoon in, want beide sites gebruiken dezelfde account. Makkelijk toch?

Ik heb nog geen account

Registreren kan in minder dan 3 minuten! Klik hier om je te registreren.

Inloggen of registreren met een sociaal netwerk? Dat kan ook!

Inloggen met Steam

De inhoud van deze website is gelicentieerd onder een 'Attribution - Noncommercial - No Derivative Works 2.0' Licentie. 4Gamers maakt deel uit van de 4Entertainment bvba. Copyright 2011 - 2020 door 4Entertainment bvba.