4gamers.be

One Piece: Unlimited World Red

Door Vancha, 16-07-2014 00:01

One Piece: Unlimited World Red

[gespeeld op Wii U]


De erg populaire manga One Piece is de laatste tijd op pad om zoveel mogelijk gamers te bekoren, maar helaas zijn niet alle games zo schitterend. De 'musou'-games (grootschalige vechtgames in de stijl van Dynasty Warriors, nvdr) op PS3 zijn deftig, maar de games op 3DS waren tot nu toe ondermaats. Gelukkig lijkt er nu toch eens op meerdere platformen een degelijke game uit te komen onder de naam One Piece Unlimited World Red, die zowel echte fans als nieuwelingen kan bekoren.

De fans van de serie zullen direct in de watten gelegd worden bij deze game dankzij de vele referenties naar karakters en situaties uit de serie. Ben je dus geen fan, dan zul je hier en daar wel met een vraagteken kunnen zitten, maar dat mag je niet tegenhouden om niet van deze actie RPG te genieten. De game is als het ware tweeledig: aan de ene kant heb je een hub-stadje genaamd Transtown, waar je quests verzamelt, items inkoopt en verkoopt en voor nieuwe uitrustingen zorgt. Daarna trek je er op uit in levels waar je bazen moet verslaan of quests moet vervolledigen zoals het verzamelen van voorwerpen binnen een bepaalde tijd.

One Piece Unlimited World Red screenshot

Qua gevechten is de game een mengeling van Dynasty Warriors en de Tales of- RPG reeks van Namco. Af en toe loop je vrij rond en beuk je op alles in met je teamgenoten. Soms zit je dan weer "vast" in een omgeving en moet je eerst iedereen een kopje kleiner maken. Slaan, schoppen en alles wat erbij hoort, doe je met twee knoppen die ook combo's kunnen opleveren. Daarnaast zijn er ook speciale combinatie-aanvallen of teamaanvallen. Alles gecombineerd kan het er eerst wat raar uit zien, maar als je zelf wat anime of manga al gewend bent, zul je zien dat dit stijltje wel goed aanvoelt.

Het verhaal van Unlimited World Red is volledig nieuw, net zoals voorgaande delen in de Unlimited reeks van de 3DS. Eenmaal aangekomen in Transtown geraakt Luffy's crew (het hoofdpersonage, een piraat) vermist en moet je naar verschillende locaties reizen om ze te vinden. Uiteraard loop je ook oude bekenden tegen het lijf en moet je soms eens wat klappen uitdelen. In het begin kan het verhaal wel wat simpel opgebouwd lijken, maar eenmaal de crew voltallig is, begint het verhaal een duidelijk beeld te geven. Gewoonlijk zul je vanuit een menu kunnen kiezen welke missie je als volgende wilt doen om er daarna met een team op uit te trekken in lineaire levels vol vijanden, alvorens de eindbaas een Gomu Gomu No Pistol (één van de kenmerkende aanvallen van Luffy, nvdr) in het gezicht te geven.

One Piece Unlimited World Red screenshot

Zoals vele licentiegames is het verhaal zo opgebouwd om zoveel mogelijk karakters uit de wereld van One Piece toe te kunnen voegen. Fans zullen heel wat namen herkennen en aangezien de game zich na de timeskip uit de manga plaatsvindt, zitten er wel heel wat personages in de game verwerkt. Het vechten is vrij simpel gehouden, maar aangezien ieder personage uit de crew anders aanvoelt, behoudt de game wel zijn frisheid. Luffy is snel en wendbaar door zijn rubberkwaliteiten, Nami blijft eerder op afstand, terwijl Cyborg Frank dan weer wat logger is, maar zwaarder kan uithalen, om er maar 3 te noemen. Je hoeft niet per se ieder personage te gebruiken, maar als je ze allemaal een beetje onder de knie krijgt (en bijgevolg de verschillende speelstijlen), dan domineer je al snel eender welk gevecht.

Bazen en tussenbazen kunnen wel behoorlijk pittig uit de hoek komen, dus op dat vlak is personagekennis wel meegenomen. Ontwijk of blokkeer je de aanvallen niet , dan zit je al snel in de problemen en als je personage sneuvelt, moet je de twee andere aan het einde zien te geraken. Het ontwijk- en countersysteem is eenvoudiger dan in Assassin's Creed bijvoorbeeld. Zodra je een bepaalde knop ziet, moet je die indrukken, anders krijg je klappen. Misschien wat eenvoudig, maar ook wel handig, aangezien je anders al je health potions erdoor jaagt in baasgevechten.

One Piece Unlimited World Red screenshot

Vergeleken met One Piece Pirate Warriors is de game wel moeilijker. Waag het niet zonder al te veel nadenken gewoon te beginnen meppen, want dan word je al snel langs de flanken ingesloten. Tactischer te werk gaan en een beetje kijken wat je doet is dus de boodschap. Gelukkig heb je ook (bijna) altijd twee metgezellen mee waarmee je makkelijk kan wisselen. Zelfs als je ze amper gebruikt, dan zijn ze nog effectief genoeg om je HP-balk gewoon te sparen. Het vechtsysteem is dan niet het meest uitgebreide ooit, maar er zit wel teamwork in verwerkt en dat is nu net wat we zoeken in een game als One Piece.

Aangezien deze game deels ook als RPG speelt, zit het ook vol levels, eenmalig en veelvuldig te gebruiken items en speciaal eten om je krachten te verbeteren. Als je papiertjes vindt met woorden en zinnen, dan kan je die ook gebruiken om nieuwe vaardigheden te leren. Uiteraard moet je ook outfits kunnen aanpassen in deze game en dat is ook veelvuldig aanwezig, echter zonder dat het je statistieken beïnvloedt.

One Piece Unlimited World Red screenshot

Als je het verhaal en de vele levels wat beu bent, heb je ook een Colosseum Mode. Dit is simpelweg een soort vechtspel waarin je met alle personages van Luffy’s crew en andere vijanden het tegen elkaar kan opnemen. Het vechtsysteem blijft hetzelfde als in het verhaal, maar dit is zeker een leuke extra naast de normale verhaallijn. Als je een vechtspel van One Piece op console wil, dan komt deze mode er nog het dichtste bij momenteel.

Alles lijkt tot nu toe goed te gaan, maar er zijn toch kleine gebreken te merken. Qua presentatie zie je dat dit in feite een HD-port is van de 3DS-versie, want de texturen zijn hier en daar wat ruw en de belichting is nu niet om over naar huis te schrijven. Daarnaast heb je wel een mapfunctie, maar deze is enkel goed te bezichten in een apart scherm. Zelfs op de Wii U-versie zie je op de Gamepad eigenlijk niks wat handig zou lijken om te gebruiken, al kun je de game wel in Gamepad-mode spelen. De algemene presentatie was in Pirate Warriors beter uitgewerkt, maar je ziet wel dat de makers er toch een uitstekende game hebben mee kunnen maken.

 

Conclusie

One Piece Unlimited World Red is, met uitzondering van een paar tekortkomingen qua presentatie, één van de beste games die deze reeks tot nu toe te bieden heeft. Tal van speelbare karakters en oude vijanden kom je tegen in dit nieuwe verhaal en ook de nieuwe fans zullen zich hier lang mee kunnen bezighouden.

Positief

  • Colosseum Mode
  • AI-metgezellen
  • Ieder personage voelt anders
Score
73/100

Negatief

  • Textures wat ruw
  • Onhandige map
Grafisch
70%
Geluid
75%
Fun
78%
Gameplay
70%

Reacties

Reageren

Alvorens je een reactie kan plaatsen, moet je eerst even inloggen of registreren. Heb je al een 4Gamers- of 4Tech-account? Log dan gewoon in, want beide sites gebruiken dezelfde account. Makkelijk toch?

Ik heb nog geen account

Registreren kan in minder dan 3 minuten! Klik hier om je te registreren.

Inloggen of registreren met een sociaal netwerk? Dat kan ook!

Inloggen met Steam

De inhoud van deze website is gelicentieerd onder een 'Attribution - Noncommercial - No Derivative Works 2.0' Licentie. 4Gamers maakt deel uit van de 4Entertainment bvba. Copyright 2011 - 2020 door 4Entertainment bvba.